Over ons

[cs_section id=”” class=” ” style=”margin: 0px; padding: 45px 0px; ” visibility=”” parallax=”false”][cs_row id=”” class=” ” style=”margin: 0px auto; padding: 0px; ” visibility=”” inner_container=”true” marginless_columns=”false” bg_color=””][cs_column id=”” class=”” style=”padding: 0px; ” bg_color=”” fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/1″][cs_text id=”” class=”” style=”” text_align=””]De Moskeevereniging El Fath (letterlijke vertaling: de opening/de sleutel) maakt al sinds 1980 onderdeel uit van de Amersfoortse samenleving.

De oprichters, een groep Amersfoorters van Marokkaanse afkomst, zagen Amersfoort niet langer als een tijdelijke woonplaats maar als een nieuwe thuishaven. Binnen de gemeenschap groeide de behoefte aan een moskee. Daar kon men immers het geloof belijden, iets wat binnen het leven van een moslim onmisbaar is. In 1981 werd het pand aan de Soesterweg aangekocht en in de loop der tijd uitgebreid met naastgelegen panden. De reden hiervoor waren dat zowel het aantal leden van Marokkaanse afkomst als met een andere etniciteit (o.a. Nederlandse, Somalische, Koerdische en Irakese) sterk toenamen. Tevens is de leeftijdsopbouw van de leden veranderd. Dit had als gevolg dat er behoefte was aan andere activiteiten (gericht op jongeren en vrouwen). Het oude pand voldeed al lange tijd niet meer. Juist voor de jongeren en vrouwen waar onze special aandacht naar uitgaat. Er was onvoldoende ruimte om educatieve, social-culturele, sport en maatschappelijke activiteiten op te zetten waardoor zij onderbelicht blijven. De gebedsruimte was veel te klein om het aantal bezoekers te herbergen en er was te weinig parkeerplek.

In de jaren ´90 hebben de gemeente en de moskeevereniging uitgekeken naar een geschikte locatie voor het herhuisvesten van een algemene moskee. Diverse opties zijn de revue gepasseerd. Helaas liepen de plannen telkens weer spaak. In 2001 kwam de locatie aan de Zangvogelweg nr. 156 in beeld. In 2002 besloot de gemeenteraad deze locatie in principe toe te wijzen aan de moskeevereniging. Wel wilde de gemeente de financiële haalbaarheid van de plannen van de vereniging toetsen. In december 2003 stemde de raad in met de financiële plannen.

Dankzij deze nieuwe locatie kan de vereniging haar religieuze, sociaal-maatschappelijke en educatieve activiteiten voortzetten.

[/cs_text][/cs_column][/cs_row][/cs_section][cs_section id=”” class=” ” style=”margin: 0px; padding: 45px 0px; ” visibility=”” parallax=”false”][cs_row id=”” class=” ” style=”margin: 0px auto; padding: 0px; ” visibility=”” inner_container=”true” marginless_columns=”false” bg_color=””][cs_column id=”” class=”” style=”padding: 0px; ” bg_color=”” fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/1″][x_google_map lat=”52.165402″ lng=”5.401774″ zoom=”16″ zoom_control=”true” drag=”true” height=”” hue=”#0071ce” no_container=”false” ][x_google_map_marker lat=”52.165402″ lng=”5.401774″ info=”Zangvogelweg 156″ image=””][/x_google_map][/cs_column][/cs_row][/cs_section]